Varför konsumentlån har blivit populärt bland svenska låntagare

Konsumentlån har länge marknadsfört som ett snabbt och enkelt sätt för människor att finansiera sina utgifter. Dessa lån kan användas till praktiskt taget vad låntagare än önskar, och sträcker sig upp till 350,000 kronor. Enligt statistik från SCB har konsumtionslånen i landet ökat från cirka 181 till 260 miljarder kronor de senaste fem åren.

Trots friheten som följer med konsumentlån kan denna lånetyp bli väldigt dyr för konsumenten. Konsumentlån har i regel en nominell ränta mellan 4,9–40%, något som kan anses som en skuldfälla för utsatta grupper i samhället. 

Däremot ser man en ökad trend av låneförmedlare på marknaden, som exempelvis LoanScouter, som pressar räntorna. Man kan därför undersöka sina möjligheter hos LoanScouter för att hitta ett billigare lån, vilket också bidragit till att allt fler ansöker om konsumtionslån.

Konsumtionslån – lån utan säkerhet

För att förstå vad som gjort konsumtionslån så populära måste man först kika på vad konsumtionslån faktiskt är. Konsumtionslån är ett samlingsnamn för alla lån som inte är bolån, det vill säga exempelvis privatlån eller blancolån. Dessa lån tenderar att ligga på allt från någon tusenlapp upp till 350,000 kronor.

Konsumtionslån är lån utan säkerhet, det vill säga att låntagaren inte behöver lämna pant i form av en materiell tillgång för att få låna pengar. Istället förlitar sig långivaren på låntagarens kreditvärdighet.

Låneförmedlare pressar ner priserna

Som tidigare berört har låneförmedlare som LoanScouter bidragit till att låntagare kan få billigare lån, trots att konsumtionslån i allmänhet är kända för att ha skyhöga räntor. Låneförmedlare pressar nämligen ner räntorna genom att de ökar konkurrensen för låneförmedlare på marknaden, vilket i sin tur gör lånen billigare. 

Låneförmedlingstjänster fungerar som en mellanhand mellan låntagare och långivare, vilket gör att låntagare inte bara spar pengar, men också spar på sitt kreditvärde. Vid varje låneansökan genomförs som bekant en kreditupplysning, varav för många kreditupplysningar påverkar ens kreditvärdighet negativt. Går man däremot via en förmedlare så tas endast en kreditupplysning, vilket betyder att man skonar sitt kreditvärde.

Relativt enkla att få beviljade

Att få ett billigare lån är naturligtvis väldigt viktigt för låntagare, men oavsett pris ska de även gå att få beviljade. Låntagare med dåligt kreditvärde riskerar att uppleva svårigheter för att få bostads- och billån utbetalade, men konsumtionslån tenderar att vara betydligt enklare. 

Långivare beräknar fortfarande ens kreditvärdighet och tar fram en riskprognos i samband med en låneansökan. Men i och med att dessa lån består av relativt små belopp är de fortfarande enklare att få beviljade. Långivaren kommer utgå från låntagarens samlade inkomst minus fasta utgifter och kikar på ting som betalningsanmärkningar samt skulder. Skulder hos Kronofogden är inte tillåtet, oavsett om man ansöker om ett huslån eller ett konsumtionslån. Några långivare kommer däremot se bort från ett par betalningsanmärkningar om man kan styrka sitt kreditvärde på andra sätt.

Det faktum att konsumtionslån är relativt enkla att få beviljade har alltså gjort dem mer lättillgängliga för allmänheten. Detta, i kombination med att låntagare med hjälp av låneförmedlare kan pressa ner priserna, har bidragit till att konsumtionslån ökat i popularitet bland svenska konsumenter.

Dela klippet

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!