En kort guide om blankning

Blankning är en alltmer populär investeringsstrategi där en investerare säljer en aktie bara för att köpa tillbaka den i framtiden till ett lägre pris. Grundtanken är att sälja dyrt och köpa billigt.

Ett populärt sätt att genomföra dessa affärer är att använda ett Contract for Difference (CFD), men vad är CFD-handel? Nå, du kan fortsätta köpa och sälja aktier utan att äga den underliggande tillgången. Detta skapar sedan lite mer frihet för traders, vilket gör det möjligt för dem att ytterligare hantera risker i sin portfölj och ge chansen att ta en mer strategisk strategi för blankning.

Och om det har väckt ditt intresse, läs vidare medan vi ger dig en nybörjarguide till vad, hur och varför blankning.

Vad?

Blankning, annars känt som att korta, innebär att regelbundet sälja och handla med lånade aktier. Det bästa sättet att göra detta är att arbeta tillsammans med en mäklare, som tar på sig uppgiften att söka efter den bästa kursen för att sälja dina aktier för din räkning, till värdets aktuella värde. När kursen så småningom sedan sjunker, kommer de att köpa tillbaka aktien och lämna tillbaka den till dig, långivaren.

Att använda denna trading-strategi kan ibland vara riskabelt eftersom du spekulerar i aktiens nedgång.

Hur?

Som vi berört ovan satsar folk som kortar effektivt på att aktien de just har sålt kommer att sjunka i pris. Om aktien beter sig som de förväntade sig, kommer personen som har kortat att köpa tillbaka aktien till en lägre kurs. Mellanskillnaden mellan det ursprungliga inköpskursen och återförsäljningskursen är den vinst du kommer att göra.

Denna process med att köpa tillbaka din tidigare aktie när kursen har sjunkit kallas för att täcka din korta position, eftersom du kommer att kunna lämna tillbaka den lånade aktien och behålla vad som finns kvar i mellanskillnaden. Detta kommer i sin tur att skydda dig från eventuella förluster och låta dig göra en snabb kortsiktig vinst. Den främsta anledningen till att tradea på detta sätt är att kapitalisera på en fallande aktie, men du kommer att upptäcka att banker och hedgare väljer att gå kort för att skydda sina vinster eller ytterligare minimera sina förluster.

Varför?

En säker fördel med att använda blankningsstrategin är chansen att gå ur med en betydande vinst. Om dina spekulationer stämmer har du potential att tjäna en snygg summa om aktien skulle minska som du har förutsagt.

Med detta är din investering aningen skyddad. Det som du som mest kan tappa när du använder denna strategi är det belopp du har sålt den för, så länge priset fortsätter att minska i värde, som du förväntar dig.

På grund av de obestridliga riskerna är blankning bäst lämpad för mer avancerade traders. Det finns verkligen inget sätt att veta säkert hur en akties värde kommer att utvecklas, det finns ingen verklig gräns för det belopp som en investerare kan förlora genom att spekulera på detta sätt, eftersom en aktie bara kan fortsätta att fluktuera i värde. Du bör handla försiktigt med den här metoden, eftersom det till och med har förekommit fall där investerare har blivit skyldiga pengar till sin mäklare genom att blanka en aktie som bara fortsätter att öka istället för att minska.

Det finns också en betydande mängd kostnader och avgifter involverade vid blankning, som inte ingår i de traditionella långformiga investeringsstrategierna. Denna aspekt av metoden kan uppväga fördelarna, beroende på din budget.

Dela klippet

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!