Film har funnits sedan i slutet på 1800-talet och är kort beskrivet rörliga bilder som redigeras ihop. Detta resulterar alltså i en film. Förr var bilderna svartvita, därmed också filmerna. Men med tiden och tekniken har man alltså kunnat få bilder i färg och även färgfilmer. Tekniken har också gjort att filmerna idag kan redigeras lättare och det görs främst via datorer med högre teknik. Det går också fortare att redigera en film idag än förr, vilket innebär att det kan produceras väldigt många filmer. På marknaden idag finns det en uppsjö av olika filmer i olika genrer.

Filmer idag

Idag ser filmer lite mer annorlunda ut än vad de gjorde på 1800-talet. Dessutom kan man se film på många enheter, såsom till exempel tv:n, mobiltelefonen eller surfplattan. Ett annat populärt ställe att titta film på är på biografer. Inte nog med att man får se på en stor filmduk utan man får också uppleva ljudet på ett helt annat sätt eftersom de använder sig av högteknologiska ljudsystem.

Filmgenrer

Som bekant finns det många olika filmgenrer. Att dela in filmer i genrer gör det också lättare att välja bland det utbud som finns. De genrer som finns är action, drama, komedi, sci-fi, thriller, skräck, gambling och många fler. Det blir också lättare att veta vad det är för typ av film om man delar in filmerna i olika kategorier. På så sätt blir det också lättare att hitta de filmer som passar en själv bäst. Att se på till exempel skräckfilmer kanske inte passar alla och det är också därför filmerna är placerade i olika kategorier. Men det finns också filmer som har blandade kategorier. Man kan till exempel blanda både skräck och komedi eller thriller med drama. Detta för att filmen i fråga har en blandad handling och innehåller fler genrer.

Barnvänliga filmer

Givetvis ska barnen också kunna se på film och det finns även ett brett utbud av barnfilmer till barnen. De flesta barnfilmer är tecknade, vilket innebär att karaktärerna är målade och/eller ritade. Man filmar alltså inte på samma sätt som när man gör en otecknad film. Det finns också en filmkategori som kallas för animerade filmer och dessa är datorgjorda filmer. Det finns animerade filmer både för barn, men också för vuxna. Idag är det en salig blandning mellan animerade och tecknade filmer som är utformade för barn i alla åldrar. De mest kända filmerna är Disney-filmerna och dessa är väldigt uppskattade av både barn och vuxna. Några av de mest klassiska Disney-filmerna är Lejonkungen, Aladdin, Robin Hood, Bambi, Askungen och Snövit och de sju dvärgarna.

Streama film

Idag kan man streama film. Det innebär att man från telefonen kan skicka över film till exempelvis tv:n. På detta sätt kan man alltså använda sin telefon som en fjärrkontroll. Det finns olika streamingtjänster som erbjuder ett brett utbud av filmer och med dessa kan man alltså se alla filmer direkt i telefonen. De populäraste streamingtjänsterna idag är C More, Netflix och Disney. Men det finns väldigt många fler streamingtjänster såsom Viaplay och HBO.

Dela klippet

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!