👉🏻 STÖTTA VÅR JOURNALISTIK: Swisha 350 kr till 123 524 6871 för en prenumeration på Insikt24.se.

Är källhänvisningar rasistiskt? Vilket eller vilka kön identifierar du dig som idag? Bor du också i kollektiv med fyra andra kvinnor och en katt? Vill du lära dig mer om hur feminism hänger ihop med ”klimaträttvisa”? Är det patriarkalt att anstränga sig under en utbildning?

– Allt detta får du svar på när vi infiltrerar den skattefinansierade folkhögskolan Färnebo, som ligger strax utanför Gävle.

Varje år fördelar staten drygt 4,5 miljarder från skattebetalarna i ekonomiskt bistånd till Sveriges 156 folkhögskolor. Merparten av “folkbildningen” är vänsterorienterad och utbildningsverksamheten går mer eller mindre ut på att rekrytera vänsteraktivister, snarare än att ge kompetenshöjande utbildningar som är meriterande för arbetsgivare.

Vi valde att anmäla oss till Färnebo folkhögskola som erbjuder kurser om “antirasistiskt självförsvar”, “ekofeministiskt broderi” och “feminism och global miljörättvisa” för att ta reda på vad som egentligen pågår inom den så kallade “folkbildningen”.

Vårt första lektionstillfälle inleddes med ”pronomenrundor” där kursdeltagarna fick möjlighet att presentera vilket eller vilka kön som de identifierade sig som. Merparten av tiden lades på samtal om privata angelägenheter och endast 10 minuter lades på ämnet. Då förklarade “läraren” det rasistiska i att källhänvisa eftersom att böcker på universitet i princip endast har författare som är vita män och inte lesbiska kvinnor.

Dela klippet

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!