Låneförmedling – så fungerar det

Enligt en rapport från Finansinspektionen går en tredjedel av alla svenskars ansökningar om privatlån via låneförmedlare. Att ansöka om lån genom en mellanhand, det vill säga en låneförmedlare, är alltså väldigt populärt. Detta bland annat tack vare det faktum att räntorna pressas och lånprocessen förenklas.

Oavsett vad vi ska göra, om det så är köpa en ny tv eller ansöka om ett privatlån, så förespråkar man att få valuta för pengarna. När det gäller lån kan det vara svårt att veta vilket lån som är bäst, med tanke på det enorma antalet aktörer på marknaden. Som tur är kan man underlätta sökandet med hjälp av en låneförmedlare.

Flera ansökningar, en process

Låneförmedlare agerar som sagt som en mellanhand, det vill säga en aktör som i detta fall förmedlar ett lån mellan en långivare och en låntagare. Ett exempel på en sådan aktör är LoanScouter, en internationell jämförelsetjänst för finansiella lösningar (se mer på LoanScouter).

Istället för att gå direkt till en långivare, eller flera, går man alltså istället via en låneförmedlare. Låneförmedlaren lånar inte själv ut några pengar, men förmedlar lån från olika långivare. Således kan låntagaren undersöka de alternativ som låneförmedlaren listar, för att sedan i lugn och ro hitta ett lån som passar hen bäst.

När den potentiella låntagaren ansöker om ett lån genom en låneförmedlare skickas ansökan iväg till flera långivare. När de försetts med låntagarens kreditvärdighet och önskemål kan de sedan sätta en ränta och löptid och därefter skicka en offert till förmedlaren som skickar vidare de olika långivarnas offerter till låntagaren. Sedan är det bara för den potentiella låntagaren att välja och vraka – eller låta bli. Ingenting är bindande med en låneförmedlare.

Endast en kreditupplysning genomförs

Förutom att lånprocessen kortas ner något enormt med hjälp av en låneförmedlare, genomförs det endast en kreditupplysning i samband med en ansökan. Väljer en kund att gå direkt via olika långivare kommer respektive långivare genomföra en kreditupplysning var på låntagaren. Många kreditupplysningar försämrar ens kreditvärdighet, vilket i sin tur påverkar ens lånevillkor. Med ett sämre kreditvärde får man högre räntor, och ett för dåligt kreditvärde kan leda till att man blir nekad.

När man ansöker om ett lån genom en låneförmedlare slipper man sålunda bekymra sig för detta. Visst genomförs det fortfarande en kreditupplysning, vilket man ska vara uppmärksam på, men en kreditupplysning är inte så farligt jämfört med många.

Lån genom låneförmedlare kan vara billigare

Ytterligare statistik från Finansinspektionen visar att totalkostnaden för privatlån över 50 000 kronor ansökta genom en låneförmedlare i regel är billigare än lån man ansöker om direkt via en långivare. Detta beror helt enkelt på att låneförmedlare bidrar till ökad konkurrens på marknaden, något som i sin tur leder till att långivare blir “tvungna” att sänka sina räntor för att låntagare ska välja just dem.

Med det sagt får man tre flugor i en smäll om man lånar via en låneförmedlare: lånprocessen blir kortare och enklare, man slipper att det görs mer än en kreditupplysning och lånen är dessutom i regel billigare.

Dela klippet
        

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!