Så hittar du det bästa privatlånet

Många av oss är i behov av ett privatlån någon gång under livet. Ett privatlån kan till exempel behövas för att finansiera ett nödvändigt köp, för att betala för oväntade utgifter eller för att enklare återbetala ett flertal skulder.

Privatlån tenderar dock att vara rätt dyra, men så behöver det inte alltid vara. Att hitta det bästa privatlånet kräver däremot lite arbete. Räntor, avgifter och villkor för personliga lån varierar mycket från långivare till långivare – och till och med från lån till lån och låntagare till låntagare. Så hur gör man egentligen för att hitta det bästa privatlånet?

Jämför lån med en låneförmedlare

När du ansöker om ett lån är det viktigt att jämföra vad som finns på marknaden för att hitta det alternativ som är bäst för dig. När du jämför lån är det viktigt att titta på låneräntor och totalkostnaden för det belopp du behöver låna från alla långivare på marknaden, vilket du kan göra genom att använda dig av en låneförmedlare som Fairlån.

Hos Fairlån.dk kan du jämföra ett flertal lånealternativ online. De samlar nämligen ett stort urval av långivare på ett och samma ställe, så att potentiella låntagare kan hitta en lösning som passar just deras behov.

Bestäm hur mycket du behöver låna

Utöver att jämföra lån hos en långivare så startar jakten efter det bästa privatlånet med att du frågar dig själv varför du behöver låna pengar, hur mycket du behöver låna och när du kan återbetala lånet. Detta kommer nämligen hjälpa dig när du jämför räntor och tittar på hur mycket olika långivare kommer att debitera dig för att låna samma belopp.

Om du har några besparingar redan är det värt att fundera på att använda dessa istället för att låna pengar, eller åtminstone en del av det. Det är ju trots allt så at du kommer behöva betala mindre ränta ju mindre belopp du lånar. Men dina besparingar bör fortfarande kunna täcka tre månaders levnadskostnader om nu en oförutsägbar situation skulle inträffa.

Checka och förbättra ditt kreditvärde

Att förbättra din kreditvärdighet – om så gradvist – kan hjälpa dig att få en bättre ränta och bättre villkor på ditt lån, oavsett vart du ligger på skalan. Men om ditt kreditvärde är riktigt dåligt så kan det vara särskilt värdefullt att förbättra det, om möjligt. Det beror naturligtvis på hur lång tid du har på dig att förbättra ditt kreditvärde innan du ansöker om lånet, men här är hur som helst några sätt med vilka du kan förbättra ditt kreditvärde:

  • Betala av så många befintliga skulder som möjligt.
  • Undvik betalningsanmärkningar genom att betala räkningar i tid.

Det är viktigt att kontrollera din kreditvärdighet innan du ansöker om ett privatlån för att ta reda på om du är berättigad till billigare lån eller inte. Du kan göra detta online gratis genom de tre huvudsakliga kreditupplysningsföretagen i Sverige: Upplysningscentralen (UC), Creditsafe och Bisnode. Genom att kontrollera din kreditvärdighet kommer du även kunna se huruvida det finns några fel eller inte som kan påverka din poäng negativt.

Dela klippet

På INSIKT-TV hittar du VIDEOREPORTAGE.
Läs fördjupande artiklar på Insikt24.se!